Ciasto puszyste,delikatne o wyjątkowym smaku cieszyło się dużym powodzeniem, wśród małych i tych dużych łasuchów.
2 godz.
Składniki:
Foremka 25/30
Biszkopt czekoladowy
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z kukułek:
500 ml mleka
250 g cukierków kukułek
2 budynie czekoladowe(bez cukru)
3 łyżki cukru
150 g margaryny
Masa z kokosu
500 ml mleka
250 g kokosu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g margaryny
Bita śmietana z pryncypałkami
300 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
200 g wafelków w czekoladzie pryncypałki(kakaowe)
Ciasto kukułka z pryncypałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka na sztywno,dodać cukier,żółtka i nadal ubijać,na koniec dodać mąkę tortową,proszek do pieczenia i kakao.,delikatnie wymieszać.
Wylać do natłuszczonej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 30 minut.Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Masa z kukułek:
Do garnka z grubym dnem wrzucić cukierki kukułki,zlać 1 szklanką mleka i gotować na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukierków.
W reszcie mleka rozpuścić budynie i cukier wlać do mleka z rozpuszczonymi kukułkami i ugotować budyń.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Po tym czasie zmiksować z miękką margaryną.
3.Masa z kokosu:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do zgęstnienia około 20 minut do gorącej masy dodać margarynę i mieszać do jej rozpuszczenia.Odstawić do całkowitego wystygnięcia
4.Bita śmietana z pryncypałkami:
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania śmietan-fix,do ubitej śmietany dodać połamane lub pokrojone ciastka,delikatnie wymieszać.
Ułożenie warstw ciasta:pierwszy blat ciasta-masa z kokosu-masa z kukułek-drugi blat ciast-bita śmietana z pryncypałkami.
Ciasto dobrze schłodzić.
Porady
Masę z kokosem i masę z kukułkami można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Komentarze