Ciasto kukurydziano-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 150 g mąki kukurydzianej
    6 jajek
    150 g cukru
    1/2 laki wanilii
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki płatków migdałowych
    sól
    tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy
    1 dżem ( użyłem wiśniowego )
    Masa:
    400 ml mleka
    1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki aromatu migdałowego
    200 g masła

Ciasto kukurydziano-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową) natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 min.
  • 2. Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni ,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.
  • 3. Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy