Ciasto herbaciano - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć szklankę czarnej pomarańczowej herbaty i odstawić do wystygnięcia. Jeżeli jest problem z herbatą pomarańczową, wystarczy zaparzyć zwykłą i dolać soku pomarańczowego, ale żeby łącznie było 250ml herbaty.
2.Składniki suche (mąkę, sodę i przyprawę do piernika) wymieszać. Jaja z cukrem utrzeć do białości. Do jaj dodać zimną herbatę, olej i miód. Potem stopniowo dodawać suche składniki. Ciasto jest dość rzadkie. Ja rozdzieliłam ciasto do trzech misek ( w miarę równo). Każde wylać na blaszkę i piec w 180’C ( z termoobiegiem) przez ok. 15-20 min. Odstawić do wystudzenia.
3.Dwie szkl mleka zagotować z cukrem. Trzecią szkl mleka wymieszać z kaszką manną i wylać ją na gotujące się mleko. Gotować, aż zacznie gęstnieć. Grysik ma odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia. Potem utrzeć miękką margarynę lub masło i dodać zimny grysik. Na końcu powoli dodawać sok z pomarańczy.
Komentarze