Ciasto na cieście czekoladowym z kremem kawowym z bezikami.Ciasto też z kremem jogurtowym, posypane tartą czekoladą. Ciasto tortowe o smaku kawowym,bardzo pyszne.
2 godz.
Składniki:
ciasto czekoladowe:
-100 g. masła
-1 gorzka czekolada
-5 jajek
-170 g. cukru pudru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki proszku do piecz.
mini beziki:
-2 białka
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 łyżeczka maki ziemniaczanej
-1 łyżeczka soku z cytryny
krem kawowy z bezikami :
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. serka mascarpone
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1/3 szklanki wody, do kawy
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody do żelatyny
powidła:
-220 g.-100% czarnej porzeczki
krem jogurtowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-500 g. jogurtu greckiego
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
Ciasto ''hiszpanka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 175* ok.25-30 min.
2.beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Woreczek może być z ozdobną końcówką lub bez. Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.
3.Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.
4.krem kawowy- Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Kawę przelewamy do żelatyny i chłodzimy do letniego.Śmietankę ubijamy z pudrem, potem ze śnieżką. Następnie stopniowo dodajemy serek,miksujemy.Na koniec dolewamy letnią żelatynę z kawą i miksujemy ale krótko.Wrzucamy bezki, mieszamy i wykładamy na placek.
5.Na kremie rozkładamy kleksy z powideł.
6.Rozsmarowujemy.
7.krem jogurtowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą.Ubić schłodzoną śmietankę z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Dalej miksować i powoli wlewać letnią żelatynę. Ale już długo nie miksować. Wyłożyć na ciasto.
Komentarze