Ciasto jogurtowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy lub formy do tarty (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić w formie.
2.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Kiedy już napęcznieje, rozpuścić ją 1 1/2 szklanki gorącej wody.
Jogurty wlać do miski, połączyć dokładnie z żelatyną. Tężejące jogurty wylać na ostudzony biszkopt.
Ciasto udekorować plastrami bananów i pomarańczy.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze