Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i jagodami

4.49 (191 ocen)

  • 60 min

Proste, tanie i pyszne ciasto do kawki lub herbatki.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej,
    1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
    1 ¼ szklanki cukru,
    3 duże lub 4 małe jaja,
    2 czubate łyżki miękkiego masła,
    1 torebka cukru waniliowego,
    4 – 5 kropli zapachu waniliowego,
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    po około 300 – 350 g jagód i czerwonej porzeczki (świeżych lub mrożonych),
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
    Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować