Ciasto jogurtowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest genialne, wilgotne, szybkie, w dodatku nawet w zimie z mrożonymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO ;

    2 jajka
    2 szkl. maki tortowej
    1 szkl jogurtu naturalnego u mnie chudy 1,5%
    1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z jednej świeżej pomarańczy
    1/4 szkl oleju rzepakowego
    8 łyżek cukru -kryształ

    OWOCE :

    owoce ok 500g dowolne mrożone u mnie truskawki i borówka amerykańska
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    KRUSZONKA ;

    1/4 kostki margaryny
    1/2 szkl mąki
    2 łyżki cukru kryształu




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10tqg09 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, do połączenia się składników je ucieramy.

    Teraz kolej na wlanie jogurtu i na wolnych obrotach łączymy tylko ze sobą.
  • image-1wdi2dm 2. Wlewamy olej, mieszamy na wolnych obrotach.
  • image-1ofu9ag 3. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą, dodajemy do masy, tylko do połączenia się miksujemy.

    Na koniec dodajemy startą skórkę ze świeżej pomarańczy i przelewamy ciasto do formy 24x 33cm
  • image-0k17e0g 4. KRUSZONKA : Z mąki, margaryny i cukru, dłońmi robimy kruszonkę, ma być sypka.
    Owoce zamrożone osypujemy mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto, posypujemy kruszonką.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy ok 40 min.

    Ciasto ma być mocno zrumienione.

Porady

NIE rozmrażamy owoców !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować