Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

4.5 (177 ocen)

Szybkie ciasto do którego można dodać owoce świeże i mrożone.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    400 g jogurtu greckiego
    4 jajka
    1 1/2 szkl cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy ( 40 g )
    1 cukier waniliowy
    1 1/4 szkl oleju

    500 g rabarbaru
    3/4 szkl malin ( u mnie mrożone )
    3/4 szkl czarnych jagód ( u mnie mrożone )
    1 kisiel cytrynowy

    Kruszonka:
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka masła ( z czubkiem)

    Forma 24 / 36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar 1. Rabarbar umyć, obrać, pokroić i posypać trzema łyżkami cukru. Wymieszać i gdy zacznie puszczać sok przesypać na sitko. Sok można wykorzystać do kompotu.
  • Jajka 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem. Dalej mieszać łyżką. Dodać olej i jogurt, wymieszać tylko tyle żeby składniki się połączyły.
  • Ciasto 3. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, wymieszać i od razu wylać do formy.
  • Ciasto z owocami 4. Odsączony rabarbar połączyć z malinami i jagodami, posypać kisielem, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto z kruszonką 5. Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.
  • Ciasto z owocami i kruszonką 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 180*C. Sprawdzić patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować