Ciasto jogurtowe z morelami

0 (0 ocen)

Najlepsze ciasto jogurtowe, jakie dotychczas zdarzyło mi się upiec. Szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera

Składniki:

  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
    100 ml oleju rzepakowego
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 jajko
    skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
    3 łyżki soku z cytryny
    400 g jogurtu typu greckiego
    330 g mąki pszennej – dałam tortową
    1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    50 dag drobnych moreli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto jogurtowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pryzgotowane morele 1. Morele opłukałam, dokładnie osuszyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki.
  • 2. Blachę o wymiarach 23x28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiałam mąkę z sodą.
  • Skadniki mokre 3. Do drugiej miski wsypałam cukier, wlałam olej i sok z cytryny, dodałam otartą skórkę, wbiłam jajko i połączyłam wszystko przy pomocy trzepaczki.
  • Dodany jogurt 4. Dodałam jogurt, wymieszałam łyżką.
  • Dosypana mąka 5. Dosypałam mąkę przesianą z sodą, wymieszałam łyżką tylko, żeby składniki się połączyły – moje ciasto wcale nie było gładkie.
  • 6. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 150 stopni z termo obiegiem.
  • Ciasto przełożone do blachy 7. Ciasto przełożyłam do przygotowanej blaszki, wyrównałam powierzchnię.
  • Ciasto obłożone morelami 8. Na cieście rozłożyłam morele brzuszkami na dół.
  • Po wyjęciu z piekarnika 9. Piekłam 45 minut.
  • Ciasto posypane cukrem pudrem 10. Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować