Ciasto jogurtowe z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać resztę składników, wymieszać na gładką masę bez grudek.
Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Foremką do wykrawania ciastek wycinać wybrany kształt (u mnie serca).
2.Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę, dodać olej, jogurt, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę.
Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta. Wcześniej wycięte serca układać przez środek foremki, jedno za drugim w rządku, bardzo ścisło. Całość zalewamy pozostałym ciastem jogurtowym zakrywając rządek serc. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez conajmniej 1 godz. do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się 1godz.30 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można dowolnie udekorować.
Komentarze