Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.Gotową kruszonkę umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki.
2.Rabarbar
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w większa kostkę, posypujemy cukrem i mąka , odstawiamy
3.Ciasto
Do miski wbijamy jajka, następnie wsypujemy cukier , cukier waniliowy ,wlewamy olej i jogurt naturalny.Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub rózgi. Do wymieszanego ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
4.Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto na wierzch rozkładamy wcześniej przygotowany rabarbar Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 -45 minut (sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, nieolepiony masą, ciasto jest gotowe do wyjęcia
Porady
Jajka i jogurt naturalny powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze