Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

4.75 (208 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest pyszne, łatwe w zrobieniu i zawsze się udaje, nawet nie potrzebujemy do niego miksera ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    6 jaj
    1 1/4 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki oleju
    3,5 szklanki mąki
    400 g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 plaskie łyżeczki cukru waniliowego

    Kruszonka

    100 g masła (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki)
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru

    Dodatkowo
    600 g rabarbaru
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.75 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka

    Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.Gotową kruszonkę umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Rabarbar

    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w większa kostkę, posypujemy cukrem i mąka , odstawiamy
  • 3. Ciasto

    Do miski wbijamy jajka, następnie wsypujemy cukier , cukier waniliowy ,wlewamy olej i jogurt naturalny.Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub rózgi. Do wymieszanego ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto na wierzch rozkładamy wcześniej przygotowany rabarbar Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 -45 minut (sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, nieolepiony masą, ciasto jest gotowe do wyjęcia

Porady

Jajka i jogurt naturalny powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować