Ciasto jogurtowe ze śliwkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić na godzinę, jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać. Do masy jajecznej dodać jogurt, olej, mieszankę mąki, całość delikatnie wymieszać. Dużą blachę natłuścić, wyłożyć papier do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek brzuszkami do ciasta. W każdą śliwkę ułożyć rodzynki, płatki migdałowe, oprószyć cynamonem. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Porady
1.By ciasto było wyższe należy użyć mniejszej formy.
Komentarze