Ciasto jogurtowe ze śliwkami i bakaliami

4.49 (163 ocen)

  • 30 min

Idealne ciasto na dużą blachę z dużą ilością śliwek i bakalii.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 43x38 cm
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka rodzynek sułtanek
    Szczypta soli
    Cynamon
    1 łyżka płatków migdałowych
    Około 70 dag śliwek
    1 łyżka rumu
    Papier do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    4 jajka


Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: rodzynki skropić rumem, odstawić na godzinę, jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać. Do masy jajecznej dodać jogurt, olej, mieszankę mąki, całość delikatnie wymieszać. Dużą blachę natłuścić, wyłożyć papier do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek brzuszkami do ciasta. W każdą śliwkę ułożyć rodzynki, płatki migdałowe, oprószyć cynamonem. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Porady

1.By ciasto było wyższe należy użyć mniejszej formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować