Ciasto jogurtowo - kokosowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy pestki.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier nadal ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jogurt i mleko kokosowe. Ubijamy, aby składniki dobrze się połączyły. Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię i układamy połówki śliwek. Jeżeli lubimy wiórki kokosowe, można nimi posypać ciasto (ja tego nie zrobiłam). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra - dół) i pieczemy 40 - 45 minut.
4.Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można również upiec w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli chcemy upiec ciasto w formie i wymiarach 24 cm x 36 cm, zwiększamy ilość składników o połowę.
Komentarze