Ciasto jabłeczno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o średnicy 25 cm. wyłóż pergaminem i odstaw do zamrażalki.
2.Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Masło należy roztopić w rondelku i przelać do miski ze składnikami. Dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj.
3.Z utworzonej masy ulep ciasto i rozdziel na 2 części. Jedną część wyłóż na zimnym pergaminie w formie i odstaw ponownie do lodówki. Drugą część rozwałkuj między dwoma listkami pergaminu, przełóż na deskę i odstaw do zamrażalki.
4.Obierz jabłka ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
5.Wyjmij formę z lodówki, wyłóż na cieście jabłka. Drugą część ciasta również wyjmij z zamrażalnika, przyciśnij brzegi i wzmocnij brzegi ciasta tak aby sok z jabłek nie wyciekł.
Komentarze