Ciasto jabłeczno-owsiane

4.5 (155 ocen)

Wyjątkowy przepis na ciasto na bazie płatków owsianych z aromatycznymi jabłkami i cynamonem. Na jednym kawałku się nie skończy!

Składniki:

  • 160 g mąki
    110g masła
    1,5 szkl. płatków owsianych
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 szkl. cukru
    1 jajko
    2-3 szt. jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jabłeczno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy 25 cm. wyłóż pergaminem i odstaw do zamrażalki.
  • 2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Masło należy roztopić w rondelku i przelać do miski ze składnikami. Dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Z utworzonej masy ulep ciasto i rozdziel na 2 części. Jedną część wyłóż na zimnym pergaminie w formie i odstaw ponownie do lodówki. Drugą część rozwałkuj między dwoma listkami pergaminu, przełóż na deskę i odstaw do zamrażalki.
  • 4. Obierz jabłka ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  • 5. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż na cieście jabłka. Drugą część ciasta również wyjmij z zamrażalnika, przyciśnij brzegi i wzmocnij brzegi ciasta tak aby sok z jabłek nie wyciekł.
  • 6. Ciasto piecz ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować