Ciasto jabłkowo-bakaliowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz żurawinę. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.
2.Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szklanki mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
3.Na zimne ciasto wyłożyć masę.
4.Składniki polewy wymieszać ze sobą, polać ciasto.
Porady
wymiary blaszki do pieczenia: 24 x 34
Wedle uznania żurawinę można zastąpić rodzynkami.
Komentarze