Ciasto jabłkowo- jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy cukier. Dodajemy mąki i żółtka z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach, wylewamy do wyścielonej papierem od pieczenia blaszki (23x38) i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 C.
2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Jabłka podgrzewamy ( nie gotujemy) z odrobiną wody. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia galaretek. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
3.Schłodzoną śmietan ubijamy na bitą śmietanę z fiksem i cukrem pudrem.
Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
4.Na biszkopt wykładamy jabłka z galaretką. Następnie herbatniki a na nie dżem jagodowy i masę mascarpone. Na koniec posypujemy wierzch kakao.
Porady
Biszkopt można nasączyć wodą z sokiem z połówki cytryny.
Między dżemem a masą mascarpone można dodać herbatniki.
Komentarze