Ciasto jabłkowo- jagodowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To pyszne ciasto przypadnie do gustu największemu łasuchowi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaje
    szczypta soli
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3\4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    4-5 dużych jabłek
    2 galaretki agrestowe lub jagodowe

    Masa:
    250 ml śmietanki 30
    fiks do bitej śmietany
    jedno opakowanie serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Ponadto:
    ok. 40 herbatników
    mały słoiczek dżemu jagodowego
    kakao do posypania

Ciasto jabłkowo- jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy cukier. Dodajemy mąki i żółtka z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach, wylewamy do wyścielonej papierem od pieczenia blaszki (23x38) i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 C.

  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Jabłka podgrzewamy ( nie gotujemy) z odrobiną wody. Następnie dodajemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia galaretek. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

  • 3. Schłodzoną śmietan ubijamy na bitą śmietanę z fiksem i cukrem pudrem.
    Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
  • 4. Na biszkopt wykładamy jabłka z galaretką. Następnie herbatniki a na nie dżem jagodowy i masę mascarpone. Na koniec posypujemy wierzch kakao.

Porady

Biszkopt można nasączyć wodą z sokiem z połówki cytryny. Między dżemem a masą mascarpone można dodać herbatniki.

Komentarze

Podobne przepisy