Ciasto jabłkowo- śmietankowe

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jabłkowo- śmietankowe prawdziwa uczta dla wszystkich łakomczuchów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    15 g drożdży
    2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    50 g masła
    1/2 łyżeczki soli

    Masa migdałowa:
    50 g margaryny Palma z Murzynkiem
    50 g cukru
    50 ml śmietany kremówki 30%
    100 g płatek migdałowych

    Masa jabłkowa:
    700 g jabłek
    2 łyżki soku z cytryny
    100 ml soku jabłkowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
    40 g cukru

    Kremówka: 400 ml śmietany kremówki 30%,
    2 opakowania śmietan-fixu
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto jabłkowo- śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Rozczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki cukier i sól. Dodać rozpuszczone ciepłe masło, jajko wymieszać. Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę migdałową i
    upiec.
    Temperatura pieczenia ciasta drożdżowego: 180C Czas pieczenia: 30-40 minut
  • 2. Masa migdałowa: Stopić margarynę,dodać cukier gotować aż do rozpuszczenia, dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry. Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć go z masą owocową.
  • 4. Kremówka: Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić.
  • 5. Upieczone zimne ciasto drożdżowe przekroić na pół. Położyć masę jabłkową, następnie rozłożyć kremówkę na jabłkach.
    Chłodzić przez godzinę. Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować