Ciasto jabłkowo-porzeczkowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodajac żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.Podzielić na 2 części.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cynamonem,kokosem i rodzynkami.
3.Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder.
4.Na blaszkę wyłożyć jedną część ciasta,starte jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Upiec w temp.180 st.C przez ok.30-40 minut.Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posmarować dżemem i nałożyć pianę. Zapiec w piekarniku do złotego koloru piany.
Porady
Ciasto można upiec na programie góra-dół nieco zmniejszając temperaturę, gdy zacznie sie ładnie rumienić i urośnie można nałożyć ostanie warstwy.
Komentarze