Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubione ciasto mojego męża

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: kostka masła ( 250 g), 3 szkl mąki, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku, 3/4 szkl cukru pudru, kandyzowana skórka z pomarańczy ( około 2 łyżek).
    Masa jabłkowa; 19 szt. średnich jabłek( renety), pół op. cynamonu, 4 łyżki cukru
    Pianka: 1 kisiel cytrynowy, pół szkl cukru

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder masło i proszek. Wyrób około 15 s i dodawaj wyrabiając po 1 żółtku. Na końcu skórka pomarańczowa. Dzielimy na pół. Pierwszą połowę wykładamy na natłuszczoną i wyłożoną pergaminem blaszkę. Na to ścieramy jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem. 5 pozostałych białek ubijamy z cukrem i dodajemy suchy kisiel. Mieszamy i wykładamy na jabłka. Na piankę dajemy 2 część ciasta. Widelcem robimy w cieście dziurki ( nakłuwamy). Piec i godz. Po upieczeniu, wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy