Ciasto jagodowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

Pyszne jagodowo-jabłkowe ciasto, z delikatnym aromatem wina.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    -6 jajek,
    -2,5 szklanki mąki,
    -1 szklanka cukru.

    Masa jabłkowa:
    -7 jabłek,
    -5 łyżeczek żelatyny,
    2,5 szklanki wina różowego,
    -3 łyżki miodu,
    -szczypta cynamonu.

    Masa jagodowa:
    -270g jagód,
    -3 łyżki cukru,
    -1 jajko,
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -1 szklanka wody,
    -kostka margaryny.

    Polewa:
    -125g margaryny,
    -4 łyżki cukru,
    -2 łyżki kakao,
    -1 łyżka mleka,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Ciasto jagodowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier. Gdy piana jest ubita, dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy do piany, delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy w temp. 190 stopni w wysmarowanej i wysypanej bułką formie (15x20cm) do suchego patyczka.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki (oprócz żelatyny) i ustawiamy na ogniu. Podgrzewamy i odparowujemy część wina.
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy do gorących jabłek, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Jagody miksujemy na jednolitą konsystencję, przelewamy do garnka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Zagotowujemy. Pozostałe pół szklanki wody mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do lekko gotującego się płynu. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Margarynę miksujemy na puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu, stale miksujemy.
  • 4. Biszkopt kroimy na trzy części, przekładamy masą jagodową, na to masa jabłkowa, biszkopt, masa jabłkowa, masa jagodowa, biszkopt i polewa (wszystkie składniki podgrzewamy razem, mieszamy i wylewamy na ciasto). Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy