Ciasto jagodowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier. Gdy piana jest ubita, dodajemy po jednym żółtku, stale miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy do piany, delikatnie mieszając łyżką. Pieczemy w temp. 190 stopni w wysmarowanej i wysypanej bułką formie (15x20cm) do suchego patyczka.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki (oprócz żelatyny) i ustawiamy na ogniu. Podgrzewamy i odparowujemy część wina.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy do gorących jabłek, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Jagody miksujemy na jednolitą konsystencję, przelewamy do garnka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Zagotowujemy. Pozostałe pół szklanki wody mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do lekko gotującego się płynu. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Margarynę miksujemy na puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu, stale miksujemy.
4.Biszkopt kroimy na trzy części, przekładamy masą jagodową, na to masa jabłkowa, biszkopt, masa jabłkowa, masa jagodowa, biszkopt i polewa (wszystkie składniki podgrzewamy razem, mieszamy i wylewamy na ciasto). Smacznego :o)
Komentarze