Ciasto jagodowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Bardzo prosty do wykonania. wyśmienity deser do kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    250g masła
    2 3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    Masa:
    2 op. budyniu malinowego
    3 szklanki mleka
    1 op. cukru waniliowego
    6 łyżek cukru
    Dodatkowo:
    150g posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka jagód
    papier do pieczenia

Ciasto jagodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię wstawić do lodówki na 1 godz.
    2. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozprowadzić budyń.Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje.
    3. Do formy 22x28 cm włożyć połowę rozwałkowanego ciast, na ciasto wysypać orzechy i wylać budyń. Masę budyniową posypać jagodami.Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
    4. piec 50-60 minw temp.180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy