Ciasto jagodowe

0 (0 ocen)

Z ostatnimi borówkami amerykańskimi, galaretką i kremem z konfiturą jagodową.

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka
    60 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
    70 g mąki pszennej (ok. 1/2 szklanki)
    20 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżeczki)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na krem:
    100 g miękkiego masła
    1 budyń śmietankowy bez cukru ( na 0,5 litra mleka)
    2 łyżki cukru
    1 i 2/3 szklanki mleka
    125 g serka mascarpone (pół opakowania)
    3 łyżki konfitury jagodowej
    dodatkowo:
    3-4 łyżki konfitury jagodowej
    100 g borówek amerykańskich
    1 galaretka o smaku leśnych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka jajek z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń do kremu: 1 szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy do miseczki i powierzchnię przykrywamy dokładnie folią spożywczą - zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 1 i 3/4 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Miksujemy miękkie masło, cały czas ubijając dodajemy po łyżce zimny budyń i serek mascarpone. Odkładamy 1/4 kremu, a do pozostałego dodajemy 3 łyżki konfitury jagodowej i dokładnie mieszamy.
  • 5. Biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odwracamy i zdejmujemy papier ze spodu. Przekrajamy na dwa krążki. Dolny krążek wkładamy z powrotem do tortownicy.
  • 6. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwą 3-4 łyżki konfitury jagodowej. Na ciasto z konfiturą równą warstwą wykładamy krem jagodowy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch smarujemy pozostawionym białym kremem. Układamy opłukane i osuszone borówki, wciskamy je lekko w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 60 minut.
  • 7. Na wierzch ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Zamiast konfitury można użyć dżemu jagodowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować