Z ostatnimi borówkami amerykańskimi, galaretką i kremem z konfiturą jagodową.
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
70 g mąki pszennej (ok. 1/2 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżeczki)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
100 g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy bez cukru ( na 0,5 litra mleka)
2 łyżki cukru
1 i 2/3 szklanki mleka
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
3 łyżki konfitury jagodowej
dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury jagodowej
100 g borówek amerykańskich
1 galaretka o smaku leśnych owoców
Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka jajek z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
2.Przygotowujemy budyń do kremu: 1 szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy do miseczki i powierzchnię przykrywamy dokładnie folią spożywczą - zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 1 i 3/4 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
4.Miksujemy miękkie masło, cały czas ubijając dodajemy po łyżce zimny budyń i serek mascarpone. Odkładamy 1/4 kremu, a do pozostałego dodajemy 3 łyżki konfitury jagodowej i dokładnie mieszamy.
5.Biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odwracamy i zdejmujemy papier ze spodu. Przekrajamy na dwa krążki. Dolny krążek wkładamy z powrotem do tortownicy.
6.Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwą 3-4 łyżki konfitury jagodowej. Na ciasto z konfiturą równą warstwą wykładamy krem jagodowy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch smarujemy pozostawionym białym kremem. Układamy opłukane i osuszone borówki, wciskamy je lekko w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 60 minut.
7.Na wierzch ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze