Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać suchą galaretkę i żelatynę, wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć. Większą część kremu wyłożyć na przekrojone ciasto, nałożyć jego drugą część. Wierzch posmarować pozostałą masą. Udekorować startą czekoladą.
Komentarze