Ciasto jagodowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny śmietanowo jagodowy krem w różowym biszkopcie. Moja Oleńka była zachwycona kolorami.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta różowego barwnika w proszku
    Cukier waniliowy

    Masa śmietanowo - jagodowa:
    300g jagód
    1 galaretka owoce leśne
    2 łyżeczki żelatyny
    500 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    ½ tabliczki startej czekolady

Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i barwnikiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowo - jagodowa: Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać suchą galaretkę i żelatynę, wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć. Większą część kremu wyłożyć na przekrojone ciasto, nałożyć jego drugą część. Wierzch posmarować pozostałą masą. Udekorować startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy