Ciasto jagodowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do ciasta wykorzystałam konfitury jagodowe z ,,mojej kolekcji ,, . Warto lato zamykać w słoiczkach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki maślane - 42 sztuki

    800 g sera twarogowego z wiaderka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    słoiczek konfitury jagodowej - 300 ml ( moje własnej roboty )
    100 g margaryny Kasia

    budyń malinowy z cukrem
    400 ml mleka
    50 g margaryny Kasia

    galaretka owoce leśne
    słoiczek konfitury jagodowej - 300 ml ( moje własnej roboty )

    330 ml śmietany 30 %
    galaretka truskawkowa

    maczek truskawkowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Konfitury

Ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami.
    Margarynę rozpuścić w garnku, dodać ser, budynie i konfiturę.
    Doprowadzić do zagotowania i wyłożyć na herbatniki.
    Przykryć herbatnikami. Wystudzić.
  • 2. Część mleka zagotować z margaryną, a w pozostałym rozmieszać budyń i dodać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować.
    Budyń wylać do formy i przykryć herbatnikami.
    Wystudzić.
  • 3. Konfiturę przełożyć do rondelka i zagrzać. Można dodać 3 łyżki gorącej wody. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści, nie gotować.
    Tężejącą wyłożyć na herbatniki.
    Wstawić do lodówki.
  • 4. Galaretkę truskawkową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno i dodać galaretkę. Dobrze pomieszać.
    Na zastygłą konfiturę wyłożyć śmietanę i ponownie wstawić do lodówki.
    Najlepiej na cała noc.
    Przed podanie posypać maczkiem truskawkowym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować