Puszysta, mocno jagodowa masa, w połączeniu z herbatnikowym spodem z cynamonową nutą to bardzo przyjemne połączenie. Miłośnicy jagód z pewnością będą zadowoleni.
Ciasto jagodowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody opłukać i osuszyć.
2.Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować cienko masłem.
3.Herbatniki drobno pokruszyć. Ja zrobiłam to za pomocą wałka. Dodać cynamon, cukier i masło. Dobrze wymieszać. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.
4.Jagody zmiksować blenderem zostawiając garść lub dwie do dekoracji. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.
5.Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
6.Do ciepłej, ale nie gorącej żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać na jednolitą masę, dodać do masy jagodowej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i serek, dokładnie wymieszać.
7.Uzyskaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami. Można też użyć bitej śmietany do dekoracji.
Porady
* Myślę, że spokojnie można tu użyć jagód mrożonych.
Komentarze