Ciasto jagodowe bez pieczenia

4.99 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Puszysta, mocno jagodowa masa, w połączeniu z herbatnikowym spodem z cynamonową nutą to bardzo przyjemne połączenie. Miłośnicy jagód z pewnością będą zadowoleni.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Spód

    150g herbatników
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru pudru
    100g masła

    Masa jagodowa

    500g jagód*
    10g żelatyny
    50ml soku z wiśni
    200g naturalnego serka homogenizowanego
    400ml śmietany kremówki
    75g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Ciasto jagodowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody opłukać i osuszyć.
  • 2. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować cienko masłem.
  • 3. Herbatniki drobno pokruszyć. Ja zrobiłam to za pomocą wałka. Dodać cynamon, cukier i masło. Dobrze wymieszać. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki.
  • 4. Jagody zmiksować blenderem zostawiając garść lub dwie do dekoracji. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać.
  • 5. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie przełożyć żelatynę do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
  • 6. Do ciepłej, ale nie gorącej żelatyny dodać łyżkę śmietany i wymieszać na jednolitą masę, dodać do masy jagodowej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i serek, dokładnie wymieszać.
  • 7. Uzyskaną masę przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami. Można też użyć bitej śmietany do dekoracji.

Porady

* Myślę, że spokojnie można tu użyć jagód mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Herbatniki Jagody Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować