Ciasto jagodowe z bezą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na jagody.. Kiedy tylko pojawiają się jagody wybieram sie z rodziną do lasu i robię zapasy .

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    pół margaryny
    pół szkl cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    na bezę
    1 szkl białek
    1 szkl cukru
    1 budyń cytrynowy

    dodatkowo
    1 szkl jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto jagodowe z bezą 1. Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę o rozmiarach 30x22 lub średnią tortownicę posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
    Ciasto rozwałkować i położyć na dnie blaszki, naciągając brzegi ok 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st. piec do zrumienienia ok 20 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i jeszcze ubijać. Na koniec dodać budyń.

  • ciasto jagodowe z bezą 2. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i rzędami wycisnąć z rękawa cukierniczego duże beziki.
  • ciasto jagodowe z bezą 3. Wstawić do piekarnika ponownie i obniżyć temp do ok 100 st. po ok 40 min. podnieść temp do 150 st i lekko przyrumienić beziki. ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować