CIASTO JAK 3 BIT

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

super proste ciasto nie wymagające nawet pieczenia

  • 24 godz.

Składniki:

  • - 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
    - 1,5 puszki masy kajmakowej
    - 3 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 125 g masła
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 4 jajka
    - 600 ml śmietany kremówki 36 %
    - 1 opakowanie śmietan fix
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 100 g gorzkiej czekolady otartej na tarce do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jak 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).
    Na dno formy wyłóż pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzej w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłóż na herbatniki, wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • 2. Przygotuj budyń: Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksuj z jajkami i mąką, po czym wlej ją do gorącego mleka. Gotuj 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.
    Jeszcze gorący budyń wylej na herbatniki, wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • 3. W tym momencie najlepiej całą formę owiń szczelnie folią spożywczą, schłodź i włóż do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.
  • 4. Po tym czasie formę wyjmij z lodówki, odwiń z folii. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru i śmietan fix. Wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Możesz kroić i podawać od razu.
    Ciasto przechowuj w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować