Ciasto jakubka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować żółtka z cukrem, margaryną a potem śmietaną.Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść.Podzielić na dwie części. Rozklepać na dwie blachy 30x40 cm.wyłożone z papierem do pieczenia.
2.Jedną włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w 175*ok.20-25 min.
3.Białka ubić z solą, potem cukrem.Domieszać przesiane kisiele.Wyłożyć na drugie surowe ciasto. Na górę poukładać odsączone owoce.
4.Piec ok.30 min. w 175*
5.Jabłka podsmażyć z sokiem i cukrem.Odstawić i zaraz wsypać suche galaretki,wymieszać.Odstawić do tężenia.Wylać na placek bez bezy.
6.Przykryć plackiem z bezą.
7.Górę oblać(za nitką) roztopioną na parze czekoladą.
Komentarze