Ciasto jałkowo-budyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo proste, delikatne i tanie ciasto. Uwielbiane przez moje dzieci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto;
    4szklanki mąki
    szklanka cukru
    3 jajka
    kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo;
    1 kg jabłek
    2 i 1/2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    łyżka masła
    2 łyżeczki cukru do budyniu
    cukier waniliowy

Ciasto jałkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarabiamy ciasto z podanych skladników i dzielimy na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na blaszkę.

    Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Rozkładamy na ciasto i posypujemy cukrem waniliowym. Budynie gotujemy na mleku z masłem i cukrem.
    Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Przykrywamy drugą częścia ciasta. Pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy