Ciasto odwracane z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Brzoskwinie umyć, wypestkować i ułożyć skórką w dół, na dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Margarynę roztopić i schłodzić. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem, całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem zalać ułożone brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić, aby brzoskwinie znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
2.Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serek i kokos. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy, krótko zmiksować. Krem wyłożyć na zimne ciasto.
Komentarze