Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatne i aromatyczne ciasto bezglutenowe z puszystym kremem kawowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 24 cm:

    Ciasto:
    140 g drobno mielonych orzechów laskowych
    60 g drobno mielonych migdałów
    3 łyżki cukru
    5 jajek

    Krem:
    350 ml kremówki 36%
    2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie śmietan-fixu
    3 łyżeczki cukru lub więcej do smaku

    Do posypania:
    kawa rozpuszczalna
    mielone orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Desery Kawy

Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując na niskich obrotach dodać żółtka i cukier.
  • 3. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki.
  • 4. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami.
  • 5. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.
  • 6. Po wystudzeniu ciasta ubić z cukrem schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i kawę rozpuszczalną.
  • 7. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto, wierzch posypać kawą rozpuszczalną i mielonymi orzechami.
  • 8. Ciasto włożyć do lodówki, po kilku godzinach można je kroić.

Porady

Masa pozostanie delikatna i kremowa, jeśli ma być sztywna należy dodać jeszcze jeden śmietan-fix.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować