Ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch.Mąkę przesiać wymieszać z orzechami zmielonymi i proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywno.
Mąkę dodajemy na przemian z białkami do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na 1. Ciasto podzielić na trzy części.
Dwie pieczemy jednakowo na złoty kolor na trzecią robimy masę orzechową:
30 dag orzechów posiekanych+ margaryna +miód+cukier-rozpuścić w garnku mieszając podsmażyć około 5 minut. Rozłożyć na trzecim placku i dopiero upiec na złoty kolor.Ciasta pieczemy tak około 15-20 minut w 170*
Blaszka 20/35cm.
PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce smażyć aż do odparowania soku.Gdy jabłka są pięknie usmażone dodajemy galaretki, mieszamy aż dobrze się rozpuszczą.
Gorącymi jabłkami przekładamy dwa jednakowe ciasta kruche, wstawić do lodówki aby jabłka z galaretka zastygły.
PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z pół litra mleka odlać trochę ok.1/2 szklanki.Pozostałą część zagotować z 2 łyżkami cukru.
Do odlanego mleka zimnego wsypujemy mąki i dobrze mieszamy.Wlewamy na gotujące się mleko-gotujemy budyń.Wystudzić.
Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przykrywamy ciastem z orzechami na wierzchu.
Porady
Do masy budyniowej można dodać odrobinę alkoholu lub soku z cytryny
Komentarze