Ciasto orzechowo-jabłkowe

4.5 (168 ocen)

Fajne i bardzo smaczne połączenie kruchego ciastaz jabłkami i orzechami.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 szkl mąki
    - 3/4 szkl cukru pudru
    - 250 g margaryny
    - 3 żółtka
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    - 1 i 1/2 kg jabłek
    - 1/2 szkl cukru
    - 2 opak galaretki jabłkowej (może również być cytrynowa lub brzoskwiniowa)
    Masa orzechowa:
    - 300 g orzechów włoskich
    - 100 g margaryny
    - 1/2 szkl cukru pudru
    - 2 łyżki miodu
    Lukier:
    - 3/4 szkl cukru pudru
    - 2-3 łyżki wrzącej wody
    - sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąke wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, schłodzić (1 godz).
  • 2. Masa orzechowa:
    Orzechy posiekać na drobne kawałki. Margarynę roztopić z cukrem i miodem. Wsypać orzechy i smażyć przez 5 minut.
  • 3. Masa jabłkowa:
    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć przez 30 minut. Odstawić, wsypać galaretki, cukier i wymieszać.
  • 4. Jedną część ciasta ułożyć na blachę o wymiarach 21x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć część masy orzechowej. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 15-20 min. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Ostudzić. Dwa placki posmarować tężejącą masą jabłkową, przykryć trzecim plackiem. Polać lukrem.
  • 5. Lukier:
    Do cukru wlać wrzącą wodę utrzeć, dodać sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować