Ciasto orzechowo- ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na małym ogniu roztapiamy masło, miód i białą czekoladę. Do roztopionej masy wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 25x30 cm. Następnie wygładzamy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. (aby masa związała)
2.Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając dodajemy bułkę tartą, proszek i na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Formę o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 175 stopni przez ok.20-25 min.
3.Mleko gotujemy z cukrem i ostudzamy. Masło ucieramy i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypujemy przesiane mleko w proszku i ucieramy, aż masa będzie gładka.
4.Na warstwę ryżową wykładamy 1/2 dżemu, następnie 1/3 kremu i przykrywamy warstwą herbatników. Później resztę dżemu, 1/3 kremu i przykrywamy ostudzonym ciastem orzechowym. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę kremową i posypujemy np. startą mleczną czekoladą.
Porady
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy herbatniki nasiąkną.
Komentarze