Ciasto orzeźwiający cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
2.Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
3.Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
4.Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę.
5.Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder i śmietanfix. Dodaj przestudzoną galaretkę do śmietany i zmiksuj.
6.Na biszkopt wykładam krem cytrynowy, dokładnie rozprowadzam po całości biszkoptu, następnie wykładam masę śmietanową. Schładzam kilka minut.
7.Na schłodzoną masę wykładam ciasteczka jedno przy drugim.
Komentarze