Ciasto orzeźwiający cytrynowiec

4.93 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne i orzeźwiające cytrynowe ciasto na ciepłe i upalne dni. Smak cytrynowy jest bardzo wyczuwalny ,co jest wielką zaletą tego ciasta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt o wymiarach 24cm/36cm
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    200ml soku z cytryny (użyłam 4 duże sztuki)
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    200g masła 82%

    Masa śmietanowa:
    500 ml schłodzonej kremówki 30% lub 36%
    1 śmietanfix
    1 galaretka cytrynowa (rozpuścić w 1 szklance gorącej wody)
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    ok 30 ciasteczek herbatników
    1 cytryna
    ok 30 sztuk malin
    30 sztuk listków świeżej mięty
    2 cytrynowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.93 (164 ocen)

Ciasto orzeźwiający cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut.
  • budyń 2. Budyń cytrynowy: Szklankę wody , sok z cytryny i cukier zagotuj.
  • budyń 3. Budyń rozprowadź z pozostałą zimną woda i dodaj do gotującej się wody z sokiem. Mieszaj energicznie aby nie było grudek. Budyń studzimy.
  • krem 4. Krem cytrynowy: Miękkie masło ubijamy kilka minut, następnie zmiksuj osobno budyń i dodawaj go porcjami do masła. Miksuj kilka minut na gładką masę.
  • śmietana 5. Zimną kremówkę ubij ,dodaj cukier puder i śmietanfix. Dodaj przestudzoną galaretkę do śmietany i zmiksuj.
  • krem i śmietana 6. Na biszkopt wykładam krem cytrynowy, dokładnie rozprowadzam po całości biszkoptu, następnie wykładam masę śmietanową. Schładzam kilka minut.
  • ciasteczka 7. Na schłodzoną masę wykładam ciasteczka jedno przy drugim.
  • dekoracja 8. Na każde ciasteczko układam kawałeczek plasterka cytryny , malinę i listek mięty.
  • galaretka 9. Galaretki rozpuszczam z 3 szklankami gorącej wody. Pozostawiam do lekkiego stężenia i dopiero wylewam delikatnie na ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka cytrynowa Galaretka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować