Ciasto Latte Macchiato

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jet przepyszne i zachwyca swoim wyglądem:)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt na formę o wymiarach 25x35:
    8 średniej wielkości jaj
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki maki tortowej
    szczypta soli
    3 płaskie łyżki kakao
    4 łyżki oleju
    4 łyżki letniej, przegotowanej wody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa waniliowa na formę o wymiarach 25x35: :
    2 kostki miękkiego masła po 200 g
    1 szklanka cukru pudru
    opakowanie mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)
    700g – 800g serka homogenizowanego waniliowego
    laska wanilii lub olejek waniliowy

    Dodatkowo:
    2 paczki okrągłych biszkoptów
    kakao do posypania

    Poncz:
    2 szklanki kawy espresso
    200 ml likieru (u mnie kokosowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Latte Macchiato 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  • Ciasto Latte Macchiato 2. Formę o wymiarach 25x35 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.
  • Ciasto Latte Macchiato 3. Przygotowujemy masę waniliową. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii: laskę wanilii lub odrobinę olejku waniliowego.
  • Ciasto Latte Macchiato 4. Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
  • Ciasto Latte Macchiato 5. Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy. Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście
  • Ciasto Latte Macchiato 6. aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim kakao.
  • Ciasto Latte Macchiato 7. Drugi blat zanim położymy na biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do biszkoptów i porządnie dociskamy. Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej. Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim kakao.
  • Ciasto Latte Macchiato 8. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień.
  • Ciasto Latte Macchiato 9. Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto latte macchiato

To może cię zainteresować