550 g mąki
6 jajek
aromat migdałowy
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
3 szklanki maku
32 g proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
CZĘŚĆ SEROWA:
1 kg zmielonego sera z wiaderka
6 jajek
1,5 szklanki cukru
280 g budyniu waniliowego z cukrem
aromat waniliowy
3 garście namoczonych rodzynek
250 g margaryny
Ciasto łaciate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Część makowa: wszystkie składniki zmieszać razem.
2.Część serowa: wszystkie składniki zmieszać razem, na koniec dodać rodzynki i rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać.
3.Masę makową przełożyć do wysmarowanej blachy i piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wlać na to ,,zygzakiem,, i powoli na całą powierzchnię blachy masę serową (powoli będzie się ona ,,zapadać,, w ciasto).
4.Całość piec jeszcze 90 minut w 180 stopniach. (czas zależy także od piekarnika więc sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem czy ciasto jest suche)
Komentarze