Ciasto łaciate

4.99 (157 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ekstra makowe z serem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CZĘŚĆ MAKOWA:

    550 g mąki
    6 jajek
    aromat migdałowy
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mleka
    3 szklanki maku
    32 g proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru

    CZĘŚĆ SEROWA:

    1 kg zmielonego sera z wiaderka
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    280 g budyniu waniliowego z cukrem
    aromat waniliowy
    3 garście namoczonych rodzynek
    250 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery Ciasto

Ciasto łaciate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Część makowa: wszystkie składniki zmieszać razem.
  • 2. Część serowa: wszystkie składniki zmieszać razem, na koniec dodać rodzynki i rozpuszczoną ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę makową przełożyć do wysmarowanej blachy i piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wlać na to ,,zygzakiem,, i powoli na całą powierzchnię blachy masę serową (powoli będzie się ona ,,zapadać,, w ciasto).
  • 4. Całość piec jeszcze 90 minut w 180 stopniach. (czas zależy także od piekarnika więc sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem czy ciasto jest suche)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łaciate ciasto makowo-serowe

To może cię zainteresować