Ciasto leśny mech

4.4 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniałe i piękne ciasto, które oczarowało mnie od pierwszego wejrzenia, i do tego zdrowe :-)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI -na dużą blaszkę

    -450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego
    -1,5 szkl mąki krupczatki
    -1,5 szkl mąki pszennej
    -2 łyżki mleka
    -1,5 szkl oleju rzepakowego
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -5 jajek
    -1 1/3 szkl cukru


    DODATKOWO
    -700 ml śmietany 30%
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 śmietan-fixy
Wystaw ocenę:

4.4 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę.
    WAŻNE: należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść.
  • . 2. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę.Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy


    Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
  • ciasto 3. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka
    a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście.
    Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
  • upieczone ciasto 4. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.

    Po upieczeniu wyciągamy delikatnie z blaszki i studzimy.
  • . 5. Gdy ciasto jest już zimne usuwamy nożem jego górę, i kruszymy do miski, na drobno.
  • gotowe ciasto 6. Następnie schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy.

    Masę śmietanową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem, i mamy piękny, zielony mech.
  • 7. Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np maliny, owoce granatu.
    Ja tym razem nie dawałam owoców. Jeśli zetniecie sporo ciasta z góry nie musicie wszystkiego kruszyć, chodzi o to by warstwą mchu zakryć masę :-) Jak będzie więcej to sie będzie kruszyć, ja trochę za dużo dałam , ale następnym razem dam troszke mniej :-)
    Ciasto robi wrażenie, jest piękne i wspaniałe w smaku, a co najważniejsze-zdrowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować