Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę.
WAŻNE: należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść.
2.Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę.Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy
Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
3.Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka
a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście.
Dużą blaszkę około 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
4.Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy delikatnie z blaszki i studzimy.
5.Gdy ciasto jest już zimne usuwamy nożem jego górę, i kruszymy do miski, na drobno.
6.Następnie schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem, i mamy piękny, zielony mech.
7.Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np maliny, owoce granatu.
Ja tym razem nie dawałam owoców. Jeśli zetniecie sporo ciasta z góry nie musicie wszystkiego kruszyć, chodzi o to by warstwą mchu zakryć masę :-) Jak będzie więcej to sie będzie kruszyć, ja trochę za dużo dałam , ale następnym razem dam troszke mniej :-)
Ciasto robi wrażenie, jest piękne i wspaniałe w smaku, a co najważniejsze-zdrowe :-)
Komentarze