Ciasto leśny skrzat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubić. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik - delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 st. C.
Rozrobić galaretki, jedną poziomkową i ametystową, każdą w 1 szklance wody. Najlepiej w głębokim talerzu. Gdy zastygną pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy już będzie sztywna dodajemy jogurt i rozrobioną żelatynę. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wsypujemy kostki galaretki i wylewamy całość na zimne ciasto zielone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Pozostałe galaretki rozrabiamy w 1/2 l wody i jak zaczną tężeć wylewamy na warstwę jogurtową.
Komentarze