Ciasto leśny skrzat

0 (0 ocen)

Efektowne, leciutkie ciasto jogurtowe z nutą owoców leśnych

Składniki:

  • 4 jajka
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    zielony barwnik spożywczy w proszku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 l śmietany 36%
    400 g jogurtu naturalnego gęstego
    1 żelatyna - fix do deserów
    1 galaretka o smaku owoców leśnych lub ametystowa
    3 galaretki poziomkowe
    5 łyżek cukru pudru

Ciasto leśny skrzat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubić. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i barwnik - delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 st. C.
    Rozrobić galaretki, jedną poziomkową i ametystową, każdą w 1 szklance wody. Najlepiej w głębokim talerzu. Gdy zastygną pokroić w kostkę.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy już będzie sztywna dodajemy jogurt i rozrobioną żelatynę. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Wsypujemy kostki galaretki i wylewamy całość na zimne ciasto zielone. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
    Pozostałe galaretki rozrabiamy w 1/2 l wody i jak zaczną tężeć wylewamy na warstwę jogurtową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy