Ciasto "Leśny romans" - biszkopt z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Połączenie biszkoptu z kremem porzeczkowym oraz borówkową galaretką. Lekko kwaskowe, na upały w sam raz :)

Składniki:

  • Na blaszkę kwadratową o boku 24cm

    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki krupczatki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa porzeczkowa:
    250ml śmietanki 30%
    200g cukru pudru
    300g czerwonych porzeczek
    1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

    Galaretka borówkowa:
    300g borówek leśnych
    3 łyżki cukru kryształu
    1 galaretka jagodowa

    Ponadto:
    150g borówek leśnych
    2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
    100g białych mlecznych draży
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Ciasto "leśny romans" - biszkopt z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
  • 2. Krem porzeczkowy:
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce ok 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
  • 3. Borówki blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować