Ser, orzechy, kokos i krem czego chcieć więcej? Ciasto idealne dla łasuchów a dodatkowo pięknie się prezentuje na stole.
2 godz. 30 min
Składniki:
ser (na blachę 20x36 cm):
1 kg sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka)
6 jaj
15 dag masła
30 dag cukru kryształu
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka (bez cukru)
łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto luksusowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser: jajka ubić z cukrem, dodać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń i proszek do pieczenia. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na serze poukładać osączone z syropu mandarynki - piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Na podpieczony ser wyłożyć ciasto kokosowe i piec kolejne 30 minut.
2.Ciasto kokosowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Łyżką domieszać mąkę, kokos i sok z cytryny.
3.Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Łyżką domieszać orzechy, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać na wyłożoną papierem blaszkę (wykładamy tylko spód) i piec 20 minut w temp. 160 stopni.
4.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń, energicznie mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzony budyń.
5.Polewa: w rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników.
Komentarze