Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto na bazie majonezu z nutą kawy i lekkim aromatem imbiru, pokryte dwoma warstwami. Pierwsza to jogurtowy krem z dodatkiem galaretki. Drugą natomiast stanowi kremówkowa masa z dodatkiem mięty. Ciasto nie za słodkie, nieco orzeźwiające.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 2/3 szklani mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    400 ml majonezu
    8 łyżek oleju
    4 jajka
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z galaretką:
    800 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    250 g miękkiego masła
    2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych (na ½ L wody każde)
    1 szklanka gorącej wody (wrzątek)

    Masa z miętą:
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    330 g śmietany 36% tłuszczu
    4 – 5 łyżeczek cukru
    1 kopiasta łyżka drobno posiekanej mięty
    6 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do namoczenia żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 1. Majonez, olej, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Wsypać kawę, imbir i proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 3. Piec ok. 45 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 4. Przygotować masę z galaretką – oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z jogurtem.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 5. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 6. Masę wyłożyć na przygotowane ciasto, po czym całość włożyć do lodówki.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 7. Przygotować masę z miętą – żelatynę zalać niewielką ilością wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać jogurt i wymieszać. Wsypać miętę i ponownie wymieszać. Do masy dodać upłynnioną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Całość wyłożyć na stężałą masę z galaretką.
  • Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką 8. Ciasto ponownie włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Kubanka z jogurtową pianką

To może cię zainteresować