ciasto makowe- makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

dla miłośników maku

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1 Puszka maku ( 850 g)
    • 6 jajek
    • 5 łyżek cukru
    • 6 łyżek mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Ciasto makowe- makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Do masy dodawać po łyżce maku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową.
  • 2. Masę wyłożyć do dwóch keksówek ( sylikonowe keksówki bez smarowania a blaszane wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą) o długości ok 26 cm , na wierz posypać lekko posiekane orzechy. Piec w 180 stopniach ok 50 min.

Porady

jeżeli chcemy aby ciasto było bogatsze w składniki można dodać do niej skórkę z pomarańczy lub rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować