Ciasto makowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mak, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozrabiamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.
2.Krem: sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka i mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy na kipiący sok, chwilę mieszamy. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
Przekładamy: na jeden placek makowy dajemy połowę kremu i rozsmarowujemy.
3.Na krem układamy biszkopty sztorcem pasami.
4.Między biszkopty układamy pokrojone brzoskwinie z puszki..
5.Brzoskwinie zalewamy tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi, dajemy na chwilę do lodówki żeby bardziej stężały.
Komentarze