Wspaniały krem ananasowy w połączeniu z ciastem makowym
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
1 blat makowy:
12,5 dag sparzonego,trzykrotnie mielonego maku
4 jajka
½ szklanku cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia
2 blat makowy:
5 białek ( umieścić w szklance)
tyle samo objętościowo cukru
tyle samo objętościowo mąki krupczatki
tyle samo objętościowo maku
½ kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia
Ciasto makowe z kremem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mak sparz w gorącej wodzie , odcedź, odparuj i przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mięsa ze specjalnym sitkiem do maku
2. Żółtka oddziel od żółtek
3. Żółtka, cukier, wanilie utrzyj do białości
4. Ubij pianę z białek
5. Bardzo delikatnie, mieszając w jedna stronę połącz masę jajeczną z makiem, proszkiem do pieczenia i pianą
6. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego pieca ( 170*C) piecz ok. 25 minut do suchego patyczka.
7. Mak opłucz, odcedź i wysusz
8. Masło utrzyj z cukrem na pulchną masę
9. Białka ubij na pianę
10. Mąkę pomieszaj z proszkiem do pieczenia
11. Bardzo delikatnie połącz masę maślaną z mąką, makiem i pianą,
12. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego pieca(170*C)- piecz do suchego patyczka.
13. Przygotuj krem ananasowy: owoce ananasa oddziel od syropu
14. Plastry ananasa rozdrobnij malakserem- odłóż
15. Budyń śmietankowy ugotuj w soku z ananasa i wodzie z cukrem ( razem powinno być 1 ½ szklanki płynu)
16. Gorący budyń rozmieszaj dokładnie z galaretką w proszku oraz rozdrobnionym ananasem.
17. Następnie masło rozmieszaj dokładnie z budyniem z ananasem i galaretką .
18. Upieczone placki makowe przełóż ciepłą masą, zostaw do wystygnięcia i stężenia masy
19. Gotowe ciasto udekoruj polewą czekoladową .
Porady
Blaty makowe można zrobić wg jednego z podanych przepisów. ja miałam nadmiar białek, stąd rózne przepisy na blaty ciasta makowego
Komentarze