Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów.
Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm
i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić
na 2 blaty.
2.Masa porzeczkowa:
Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
3.Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.
4.Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
5.Składanie ciasta:
Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Komentarze