Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    1 szklanka maku
    1 szklanka maki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 jajek
    3 łyżki wody

    Masa waniliowa:
    1 kg sera delfiko o smaku waniliowym
    250g masła extra
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1/2 szklanka mleka
    1 łyżka żelatyny

    Masa porzeczkowa:
    450g dżemu porzeczkowego
    1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
    1/3 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    150g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qxsevs 1. Biszkopt makowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm
    i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić
    na 2 blaty.
  • image-0rr03gt 2. Masa porzeczkowa:
    Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.
  • image-11n5hwb 4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
  • 5. Składanie ciasta:
    Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować