ciasto makowo-kokosowe

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis dostałam od mamy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki
    3 żółtka
    100 g cukru pudru
    125 g masła lub margaryny
    1łyżka śmietany (lub więcej, jeżeli trzeba)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę makową:
    1 1/2 szklanki maku mielonego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    250 g margaryny
    bakalie
    2 łyżki rumu
    na płytę kokosową:
    4 białka
    20 dag kokosu
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować masę makową. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.
  • 2.
    Mak zalać wrzącą wodą, pogotować chwilę. Dodać resztę składników, zagotować,wyłożyć na ciasto.
  • 3.
    Białka ubić z cukrem i solą, dodać kokos, wymieszać. Wyłożyć na masę makową. Piec w całości około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować