CIASTO MAKOWO - KRÓWKOWE

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis ze starego zeszytu. Pyszne ciasto dla smakoszy wypieków z makiem.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    - 1/2 kg mąki
    - 1 margaryna (miękka)
    - 4-5 żółtek
    - 10 dkg cukru pudru
    - cukier waniliowy
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto makowe :
    - 60 dkg maku
    - 7 jajek
    - 15 dkg masła lub margaryny
    - 35 dkg cukru kryształu
    - 2 łyżki miodu
    -2 łyżki dowolnej wódki
    - bakalie

    Dekoracja :
    - 1 puszka masy krówkowej
    - 2 garści płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto makowo - krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyrobić z podanych składników. Początkowo się kruszy, ale wyrabiając dłużej, powstanie gładkie ciasto. Podzielić na 2 części (1/3=2/3)
    Mniejszą część ciasta zawinąć w filię i odstawić do lodówki.
    Większą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzić wałeczkiem, lub palcami.
  • 2. Mak sparzyć. Przełożyć na sitko wyłożone gazą, poczekać, aż ocieknie i ostygnie. Zmielić 2 razy. Oddzielić żółtka od białek. Masło, cukier, miód i żółtka utrzeć. Dodać mak, wódkę, bakalie i wymieszać.
    Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
    Wlać masę na blachę z kruchym ciastem. Na wierzch utrzeć równomiernie mniejszą część ciasta z lodówki.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny - do suchego patyczka.
    Ostudzić.
  • 3. Wierzch ostudzonego ciasta posmarować równo masą krówkową i posypać płatkami migdałowymi.
  • 4. SMACZNEGO !

Porady

Ciasto można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem, posypać posiekanymi orzechami lub kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować