Ciasto makowo - krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wyrobić z podanych składników. Początkowo się kruszy, ale wyrabiając dłużej, powstanie gładkie ciasto. Podzielić na 2 części (1/3=2/3)
Mniejszą część ciasta zawinąć w filię i odstawić do lodówki.
Większą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzić wałeczkiem, lub palcami.
2.Mak sparzyć. Przełożyć na sitko wyłożone gazą, poczekać, aż ocieknie i ostygnie. Zmielić 2 razy. Oddzielić żółtka od białek. Masło, cukier, miód i żółtka utrzeć. Dodać mak, wódkę, bakalie i wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wlać masę na blachę z kruchym ciastem. Na wierzch utrzeć równomiernie mniejszą część ciasta z lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny - do suchego patyczka.
Ostudzić.
Komentarze