Ciasto makowe z serem i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przykryć bezą i schłodzić w lodówce.
2.lukier-Cukier puder utrzeć z sokiem i gorącą wodą na lejącą papkę. Polać górę ciasta w esy-floresy.
3.beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Dodać przesiany kisiel i krótko zmiksować. Dodać orzechy i lekko wmieszać. Przełożyć na blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w 150*ok.1 godz.lecz sprawdzać. Wyłożyć na deskę i zdjąć papier.
4.ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i miksować. Przesiać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko i olejek. Na koniec wlać rozpuszczone i letnie masło.
Wymieszać, przelać do takiej samej blaszki co piekła się beza. Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w 175* ok. 35 min. Po upieczeniu obrócić, zdjąć papier,ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej wyżej papierem.
5.pianka-Galaretki rozpuścić w 0,5 l. gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
Śmietanę ubić ze śnieżką, potem porcjami sera. Dolewać tężejące galaretki i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt makowy.
Komentarze