Ciasto malinowo - łaciate z budyniem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto, które nie sprawia trudności w przygotowaniu, a jego składniki są najczęściej w domowej kuchni. Puszyste i deilkatne z ulubionym dodatkiem mojej Córeczki, czyli z malinami i budyniem.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x25cm
    Ciasto łaciate:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    220g margaryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    32g cukru waniliowego

    Warstwa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    2 budynie malinowe bez cukru

    Dodatkowo:
    300g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowo - łaciate z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto łaciate: Margarynę roztopić i schłodzić. Jajka utrzeć z cukrami na jasny, puszysty krem. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami mąkę z proszkiem, na koniec stopniowo wlewać zimną margarynę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao i krótko zmiksować. Obie części wylewać naprzemiennie do blaszki, zostawiając trochę ciasta na wierzch. Następnie wyłożyć gorący budyń i owoce, zalać pozostałym ciastem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2.
    Warstwa budyniowa: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

Porady

Do blaszki należy wylać większą część ciasta, ponieważ ciężki budyń opadnie prawie na samo dno. Ciasto można przygotować również z innymi owocami, dobierając odpowiedni smak budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować